Nederlands

Frysk

English

Deutsch

Italiano

Afrikaans

Svenska

Norsk

עִברִית
alle lichtjes helpen

Alle lichtjes helpen

Net als op ieder ander moment, kun je op de kortste dag van het jaar met een heel klein gebaar iets bijzonders beleven.

Met Alle lichtjes helpen nodigen we je uit om op 21 december rond vier uur 's middags een waxinelichtje aan te steken en er voorzichtig mee naar buiten te lopen naar een plek in de buurt waar je een tijdje rustig en veilig met het kaarsje kunt staan of zitten.

Om te beleven wat je dan beleeft: met je eigen gedachten, in ontmoeting met mensen die naar je toekomen of dat juist niet doen. Wat het licht en de warmte van het kaarsje met je doen, of wat je door een tijdje op dezelfde plek te blijven allemaal waarneemt. Wat je door je aandachtige aanwezigheid allemaal in beweging of juist tot rust brengt. Dat er in wezen niets méér nodig is om te doen dan dat, en dat het goed is. Om vanuit dat vertrouwen jezelf en de wereld tegemoet te treden, met alles wat dat mogelijk maakt.

We hopen dat deze uitnodiging je daarin de hand reikt. En wensen je een mooie ervaring.

De uitnodiging voor Alle lichtjes helpen is een lijstje met instructies. Het is belangrijk te vermelden dat alle instructies vrijblijvend zijn, je kunt ze per stuk wél of juist niet opvolgen, zoals je ook met een recept voor appeltaart kunt doen.


Door wie

De uitnodiging van Alle lichtjes helpen is een initiatief van kunstenaar Bruno van den Elshout, dat nader vormkreeg in afstemming met ontwikkelingspsycholoog Eefje Cobussen. Illustrator Idris van Heffen tekende (voor) de illustratie, grafisch ontwerper Eyal Holtzman droeg vormgeving bij en webbouwer Coen Cuijpers heeft ervoor gezorgd dat je deze pagina kunt bezoeken. Schrijfster en vertaalster Helen Hartmann nam het intiatief voor de diverse vertalingen.