Poldermotieven (zn, ev: poldermotief): Fris(se) blik(ken) op snelwegen in hun natuurlijke habitat, landschappelijke afspiegeling van Nederlands maakbaarheidsideaal, hedendaags erfgoed in beweging // door Bruno van den Elshout, 2011
Over Poldermotieven | Agenda | Info voor exposanten | Mediamateriaal | Contact

Eerdere activiteiten rondom Poldermotieven

23 okt t/m 1 dec 2013

Poldermotieven in de Bethelkapel!

en: Reis, Kijk en Luister #2 op zondag 24 november!

Werken geëxposeerd: 15

Met Poldermotieven komt de buitenwereld bij je binnen. En laat dat nou net de nieuwe doelstelling van de Bethelkapel zijn: een plek van verbinding, inspiratie en bezinning. Dat vraagt om snelwegen! En alsof dat nog niet genoeg is, organiseren met de expositie als achtergrond een tweede editie van het festijn Reis, Kijk en Luister! Het wordt een gezellige en inspirerende bijeenkomst - dat is alles wat we er hier over verklappen. Meer lees je hier!

of

Poldermotieven eerder

6 juni t/m 6 okt 2013

Poldermotieven bij Kapper(s)Kunst

als onderdeel van overzichtsexpositie 'De Weg naar Hier'

Werken geëxposeerd: 15

Een jaar lang fotografeerde kunstenaar Bruno van den Elshout de Noordzeehorizon. Ieder uur, vanaf het dak van het Atlantic Hotel in Kijkduin. In 2013 werkt hij aan een kunstwerk-in-boekvorm met als thema Avontuur: de Kunst van het Pionieren, en deelt hij en passant al zijn uitgaande e-mail op de website Groeten uit 2013.

De expositie 'De Weg naar Hier', die op zondagmiddag 30 juni opent bij kapsalon/galerie Kapper(s)kunst, vertelt hoe Van den Elshout (1979, Den Haag) via opeenvolgende projecten steeds op ongebruikelijke wijze vragen weet op te roepen over de manier waarop wij naar volstrekt alledaagse onderwerpen kijken.

Zo deed hij dat eerder met Europa, toen hij in een jaar tijd aansluitend alle 27 lidstaten van de EU bezocht en onderweg 2700 jongeren interviewde. In Nederland, waar hij een jaar lang snelwegen portretteerde. Over zee, door in een jaar tijd 8 785 foto's van exact hetzelfde uitzicht te maken. En in 2013 door een speciale website in te richten om een jaar lang al zijn uitgaande e-mail te publiceren.

Die mails komen tijdens 'De Weg naar Hier' direct na verzending uit de printer gerold, terwijl de rest van de expositie een selectie uit eerdere fotoprojecten laat zien. Topstuk van de expositie 2 meter-brede horizon, voor deze gelegenheid ter beschikking gesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving dat het beeld eerder aankocht. Ook is werk te zien uit eerdere projecten Poldermotieven (2011), Na Dato (2005) en Best when shared (2001-2010).


15 t/m 19 jan 2013

Poldermotieven bij Coffee Company

in samenwerking met Wendelien Stephanie

Werken geëxposeerd: 8

Poldermotieven in een café? Yes, graag zelfs. En de primeur is voor Coffee Company. Nieuwe context, dus nieuwe mogelijkheden. Feest! Samen met Wendelien Stephanie die de fameuze gedichten in de Poldermotieven-catalogus schreef (destijds nog onder de naam Doorlotjegetikt) organiseer ik op zondag 14 april een gezellige gathering met als thema Reizen en als titel: Reis, Kijk en Luister. Het wordt een gezellige en inspirerende bijeenkomst - dat is alles wat we er hier over verklappen. Meer lees je hier!
15 t/m 19 jan 2013

Poldermotieven in Ahoy

in samenwerking met Naamplaat Bewegwijzering BV, Zwijndrecht

Werken geëxposeerd: 3 fysiek + 25 in projectie

Volgend op de plezierige samenwerking in januari, organiseren Naamplaat Bewegwijzering en Bruno van den Elshout tijdens intrastructuurbeurs Infratech een aangepaste tentoonstelling van Poldermotieven. Passend bij het Infratech 2013-thema 'Trots op infra' vestigen Naamplaat en Van den Elshout hiermee de aandacht op de verbindende kracht van kunst en infrastructuur.

Tijdens de openingsdag is fotograaf Bruno van den Elshout zelf aanwezig in de stand. U vindt de expositie en stand (6.700) in hal 6! Wanneer u zich via onderstaande knop aanmeldt, ontvangt u van PHOTOLOGIX.NL een gratis toegangsbewijs voor INFRATECH 2013.
zo 14 okt 2012

Expositie 2012 - NEW HORIZONS

Broft/vanderHorst Galleries, Den Haag

Interview 'Landschap en Thuisgevoel'

Ook tijdens Van den Elshouts vervolgproject over de Noordzeehorizon komt de snelweg aan bod, wanneer Directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving Maarten Hajer en hoogleraar Jan Willem Duyvendak de relatie tussen landschap en thuisgevoel bespreken. Eén van de diverse conclusies: 'De tijd is rijp voor een leerstoel die mensen waardering bijbrengt voor de esthetiek in/van het dagelijks leven, en de directe leefomgeving in het bijzonder'.

(Meer over de expositie 2012 - NEW HORIZONS)
ma 10 sep 2012

Lunchlezing Poldermotieven

Directoraat Generaal Rijkswaterstaat, Den Haag

Wat zijn de non-materiële kosten van een snelweg? Hoeveel geld wordt besteed aan het wiedergutmachen van het negatieve imago van de snelweg? Juridisch getouwtrek, propaganda, onderzoek links, onderzoek rechts, ingevlogen experts...

Tijdens deze besloten lunchlezing onderzoeken we het idee dat een snelweg goedkoper wordt naarmate mensen de aanwezigheid en gebruik ervan meer waarderen. Kunst kan daarin een voorname rol spelen. Infrastructuur verbindt locaties. Kunst verbindt mensen. In de combinatie valt een wereld aan goodwill te winnen en geld te besparen.

(Besloten bijeenkomst)
17 april 2012

75e verjaardag van de snelweg

Verzorgingsplaats Knorrestein, A12 - Zoetermeer

Werken overhandigd aan minister: 2, Poldermotievenbord en catalogus

Op maandag 17 april 2012 organiseerden Rijkswaterstaat, ANWB en Bouwend Nederland een feestje voor de 75ste verjaardag van de snelweg. Een mooie gelegenheid om de minister van Infrastructuur en Milieu te vertellen over Poldermotieven.

Wordt vervolgd op 31 januari 2013 tijdens een persoonlijke afspraak op het ministerie. Topic: het imago der snelweg verleucken.

(Filmpje Rijkswaterstaat: 75 jaar snelweg in beeld)
15 april - 1 juni 2012

Expositie 75 jaar snelweg

Hoofdkantoor ANWB, Den Haag

Werken geëxposeerd: 4

Tussen Voorburg en Zoetermeer konden automobilisten op 15 april 1937 voor het eerst gebruik maken van een nieuwe verbinding, 'waarvan de opzet zelfs den meest veeleischende automobilist tevreden moet stellen'.

De nieuwe snelweg werd destijds aangeduid als Autostrada, toonbeeld van economische vooruitgang naar Italiaans voorbeeld: twee rijbanen per richting, gescheiden door een middenberm. Kruisingen met andere wegen werden ongelijkvloers aangelegd. Dat de weg was uitgerust met vluchtstroken van 2.5 meter breed - toen parkeerbermen geheten - was een internationale primeur.

Tijdens de expositie in bezoekerscentrum De Rotonde, samengesteld door ANWB-historicus Hans Buiter werden drie Poldermotieven van de A12 getoond, vergezeld van een muurbrede, door Bruno van den Elshout vervaardigde luchtfoto van het Prins Clausplein.

(Aankondiging expositie)
do 23 feb 2012, 12h00 - 13h00

Lunchlezing Poldermotieven - waar een klein land groot in kan zijn

Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag

Hoewel autosnelwegen in de alledaagse beleving niet bijster positief te boek staan, vormen zij het breedst toegankelijke en meest herkenbare onderdeel van 's Neerlands meest prestigieuze exportproduct: landschapsinrichting.

Tijdens de lunchlezing Poldermotieven neemt fotograaf Bruno van den Elshout (Den Haag, 1979) u mee naar de grensovergang van Hazeldonk en van daaruit op een rondreis die uw kijk op de Nederlandse snelweg voorgoed zal veranderen.

Toegang vrij. Routebeschrijving: vlak naast Den Haag CS, kijk maar: http://g.co/maps/cfsb8
za 21 jan t/m wo 29 feb 2012

Expositie Poldermotieven

Naamplaat Bewegwijzering BV, Zwijndrecht

Werken geëxposeerd: 25

Na voor de vorige expositie een fraai verkeersbord ter beschikking gesteld te hebben, is de derde tentoonstelling der Poldermotieven voorbehouden aan het Zwijndrechtse Naamplaat Bewegwijzering BV. Trotse fabricanten die met een kwaliteitsproduct bijdragen aan het herkenbare Nederlandse snelwegbeeld.

Anders dan bij de vorige exposities is niet gekozen voor een opening van de tentoonstelling, maar voor een open dag waarbij de expositie Poldermotieven als special feauture dient. Op zaterdag 21 januari 2012 om 10h30 is het zover!

(Persbericht)
do 06 okt 2011 - vr 06 jan 2012

Expositie Poldermotieven

Drukkerij Lenoirschuring, Amstelveen

Werken geëxposeerd: 20

De inhoudelijke koppeling met een op het oog heel ander thema - non-proportionele lettertypes - zorgde voor een nieuwe in- en toepassing van de snelwegfoto's. Via ritme, grid en geometrie linkten we vormgeving in 2D (typografie) een vormgeving in 3D (landschapsinrichting). Een gouden greep, want de expositie trok publiek van zeer allooi. Toonaangevende grafisch ontwerpers - onder wie Wim Crouwel, Irma Boom, David Quay - maar ook infrabouwers en landschapsinrichters.

De opening werd verricht door Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp) en Cees Pronk (VolkerInfra). Naamplaat BV verzorgde een mooie wegwijzer naar de verkeerplaats. Lenoirschuring stelde fraai drukwerk ter beschikking. Doorlotjegetikt dichtte dat het een aard had. Cowboyjo herontwierp het Nederlandse snelwegnet in kaart. Bert Meijer tekende voor een uitnodiging die het verdient een verzamelobject te worden.

Partners: Design-Station, Fotolabkiekie, Cowboyjo, Doorlotjegetikt, VolkerInfra, Urbis Stadsontwerp, Naamplaat Bewegwijzering BV

(Foto's opening | Filmpje opening | Uitnodiging (origineel in A2-formaat)| Catalogus)
vr 10 jun 2011 - ma 13 jun 2011

Expositie Gebaande Paden, met Peter van Beek

Galerie J. van den Elshout, Den Haag

Werken geëxposeerd: 12

De eerste expositie van 12 Poldermotieven vond plaats tijdens het Pinksterweekeinde van 2011. De snelwegfoto's boden een sterk contrast met de sociale reportagefotografie van collega-fotograaf Peter van Beek: het Nederlandse maakbaarheidsideaal afgezet tegen de geïproviseerde levensstijl van Roemeense Roma-zigeuners.

De opening van Gebaande paden werd verricht door Han van der Horst (Nuffic, auteur van The Low Sky, Understanding the Dutch) en Leo Lucassen (Universiteit Leiden, hoogleraar sociale geschiedenis).

(Impressie expositie (door Peter van Beek) | Persbericht (zoals gepubliceerd op PhotoQ) | Interview sprekers | Uitnodiging)
Waardering

Als u het op deze website naar uw zin heeft, klinkt u dan vooral hieronder op de welbekende knop:Bekijk de complete serie Poldermotieven | Exposeer Poldermotieven zelf | Contact