Expo Gebaande paden: Uitnodiging | Persbericht | RSVP








PERSBERICHT 'PLUS'

met interview 'De toekomst behoort aan de chaoten'
(hier te downloaden)

datum: 8 juni 2011


Snelwegen en huifkarren in

Pinksterexpositie Gebaande paden

Fotografen Bruno van den Elshout en Peter van Beek brengen in Gebaande paden twee uitersten binnen de Europese cultuur samen. Deze unieke foto-expositie opent op vrijdag 10 juni om 16h00 in Galerie J. van den Elshout en is vervolgens het gehele Pinksterweekeinde te bezoeken.

Bruno van den Elshout toont strak geregisseerde foto's van Nederlandse polderlandschappen met snelwegen en legt daarbij nadrukkelijk de link met de Nederlandse cultuur: 'In Nederland houden we van voorspelbaarheid, structuur en openheid. Dat zie je terug in de manier waarop we het landschap inrichten. Na de Deltawerken en de droogmakerijen in Noord-Holland en Flevoland zijn Nederlandse snelwegen de meest zichtbare uitingen van het Nederlandse maakbaarheidsideaal.'

In de naastgelegen ruimte toont Peter van Beek sociaal-documentair beeldmateriaal van Roma-gemeenschappen in Roemenië: 'In 1997 begon ik me te interesseren voor de excentrieke en geïmproviseerde levensstijl van dit volk. In veel opzichten leiden zij hun leven op een veel spontanere manier dan Nederlanders, maar pas op: hun bewegingsvrijheid wordt ernstig beperkt doordat zij overal in Europa worden opgejaagd en gediscrimineerd. En ook zij kennen hun dagelijkse ratrace, die voor hen bestaat uit het steeds opnieuw bedenken van manieren om in hun levensonderhoud te voorzien.'

Ter gelegenheid van de expositie organiseert Galerie J. van den Elshout tijdens de opening lezingen van cultuurhistoricus Han van der Horst (auteur van The Low Sky - Understanding the Dutch) en Leo Lucassen (auteur van het recent verschenen Winnaars en verliezers).

De opening is kosteloos bij te wonen, wel wordt bezoekers verzocht zich aan te melden via http://www.kunsthandelelshout.nl/gebaandepaden



Bruno van den Elshout reisde in 2008 een jaar onafgebroken door de 27 lidstaten van de Europese Unie om de nationale mindset van elk van de landen te ontrafelen. Hij publiceerde de resultaten van meer dan 2 700 interviews met Europese jongeren op de website http://www.useuropeans.com en bracht in 2009 het boek Crossroad Europe uit.

Peter van Beek onderneemt jaarlijks ettelijke reizen om naar Oost-Europa en verblijft regelmatig gedurende langere periodes in verschillende woongebieden van de Roma. Het werk van Van Beek wordt regelmatig gepubliceerd in tijdschriften en tentoonstellingen. Van Beek wordt vertegenwoordigd door fotopersbureau Hollandse Hoogte.



Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Hi-res fotomateriaal op aanvraag
Bronteksten 'De toekomst is aan de chaoten' op aanvraag
Interviews met de fotografen op aanvraag
Link naar uitgebreide aankondiging: http://www.kunsthandelelshout.nl/gebaandepaden

Contactpersoon: Maloe van der Hoeven, Belang/Rijk
Telefoonnummer: 06-19199419




PERSBERICHT

datum: 31 mei 2011

Europa's culturele uitersten zij aan zij in

foto-expo Gebaande paden

Met lezingen van cultuurhistoricus Han van der Horst en hoogleraar sociale geschiedenis Leo Lucassen wordt op vrijdag 10 juni om 16h00 de fototentoonstelling Gebaande paden geopend bij Galerie J. van den Elshout in Den Haag.

Haagse fotografen Bruno van den Elshout en Peter van Beek brengen twee grote Europese culturele uitersten zij aan zij in beeld: het Nederlandse maakbaarheidsideaal en de semi-nomadische levensstijl van Roma-zigeuners in Roemenië. Met Gebaande paden presenteren zij twee kleurrijke en tegelijkertijd sterk contrasterende fotoseries.

Van Beek kiest in de getoonde portretten voor een zichtbaar warme en betrokken benadering. Van den Elshout exposeert snelwegen in Nederlandse polderlandschappen waarin abstractie en realiteit op vervreemdende doch herkenbare wijze samenvallen.

In deze combinatie sluiten inhoud en beeldtaal naadloos aan bij de parallelle werelden waarin verschillende Europese volkeren leven. De beelden nodigen toeschouwers uit om na te denken over de schijnzekerheid van een gepland bestaan, en over alle beperkende consequenties van een op het oog zo vrije levensstijl.

Na opening is de expositie tot en met maandag 13 juni te bezoeken. De galerie is tijdens het Pinksterweekeinde alle dagen geopend tussen 13 en 17h.



Over Bruno van den Elshout

Sinds 2007 gebruikt Bruno van den Elshout (1979) infrastructuur als middel om culturele diversiteit in beeld te brengen. Al 15 jaar brengt hij vanuit alledaags doch verrassend perspectief uiteenlopende leefomgevingen in beeld. Eerder exposeerde hij op het hoofdkantoor van de ANWB met de fotoserie Onderweg in Europa - een reis langs 27 kruispunten.

In 2009 publiceerde hij het boek Crossroad Europe, waarin hij verslag legt van een jaarlange rondreis door de 27 lidstaten van de EU. Naast het fotograferen van snelwegpostretten, werkt Van den Elshout op dit moment in samenwerking met Museum Rotterdam aan de voorbereiding van fotoproject Ruwe diamanten over arbeiderswijken in Europese havensteden.

Website: http://www.photologix.nl





Over Peter van Beek

Peter van Beek (1965) volgt al vele jaren het opmerkelijke leven van Roma-zigeuners in Europa. Van Beek exposeerde eerder in De Melkweg (Gelem Gelem, 2008), Breda Photo (Heimat Hotel, 2008) en Lobby Gallery New York (2003).

Van Beek studeerde aan de KABK in Den Haag (1997) wordt sinds 2007 vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte en werkt op dit moment in opdracht van ontwerpbureaus, magazines, non-gouvernementele organisaties en overheid.

Website: http://www.petervanbeek.com





Over Han van der Horst


Cultuurhistoricus Han van der Horst is werkzaam bij het NUFFIC en heeft in voorbije jaren veelvuldig onderzoek gedaan naar de Nederlandse volksaard. Dit resulteerde in de uitgave van meerdere boeken, waarvan The Low Sky - Understanding The Dutch de bekendste is. Het boek verschijnt na de zomer in een volledig vernieuwde versie.

Over Leo Lucassen


Leo Lucassen (1959) is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1990 met een studie naar de geschiedenis van zigeunerintegratie in Nederland. Recent bracht hij het boek Winnaars en Verliezers uit, waarin de kosten en baten van 500 jaar immigratie in Nederland op een verfrissende wijze worden uiteengezet.

Over Galerie J. van den Elshout


Galerie J. van den Elshout is al 25 jaar een gevestigde naam in de Haagse kunstwereld. De galerie beschikt over een uitgebreide collectie gebouwd rond de periode van de Haagse School (1860-1900), in latere jaren uitgebreid met modern werk van gevestigde kunstenaars. Sinds de recente verhuizing naar de Javastraat presenteert de galerie tijdens thema-exposities regelmatig verfrissend werk van bekende en onbekende kunstenaars.

Website http://www.kunsthandelelshout.nl



Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Hi-res fotomateriaal op aanvraag
Interviews met de fotografen op aanvraag
Link naar uitgebreide aankondiging: http://www.kunsthandelelshout.nl/gebaandepaden
Contactpersoon: Maloe van der Hoeven, Belang/Rijk
Telefoonnummer: 06-19199419

U bent van harte welkom om de opening bij te wonen. Wij stellen het op prijs als u zich vooraf aanmeldt. Dat doet u zoal Hier!




Beste Bruno van den Elshout,

Door het retourzenden van dit formulier laten u ons weten of wij
in voorbereiding op de opening van Gebaande paden rekening kunnen
houden met uw aanwezigheid op vrijdagmiddag 10 juni.

Als u 'Van den Partij' aanklikt, sturen wij u per e-mail een bevestiging en
routebeschrijving naar Galerie J. van den Elshout.

Naam:
E-mailadres:
U bent op 10 juni: Van den Partij
Helaas verhinderd